Transparantie voor de inwoner

De openheid, transparantie van gegevens en de snelheid van reageren is positief ontvangen door het GBTwente. Door de nieuwe innovatie aanpak van het bezwarentraject heeft xxllnc een mooie basis gelegd voor een nieuwe vorm van dienstverlening en contactmomenten met inwoners.

 

De afgelopen jaren heeft GBTwente, in samenwerking met gemeenten, geprobeerd no-cure-no-pay-bezwaren te verminderen door middel van informatieve communicatie naar belanghebbenden. Voor GBTwente had dit echter niet het gewenste effect. Dit jaar is besloten de werkwijze aan te passen en vooral de drempel voor een belanghebbende om zelf bezwaar te maken te verlagen. Inwoners in het verzorgingsgebied van GBTwente hadden dit jaar de mogelijkheid om sneller en makkelijker bezwaar te maken via xxllnc Bezwaren (1).

 

Hiervoor hebben wij samen met GBTwente een beveiligde webapplicatie ontwikkeld, waarmee bezwaar maken voor inwoners heel eenvoudig wordt. Om toegang tot deze applicatie te krijgen, ontvingen inwoners naast hun aanslag gemeentelijke belastingen ook een persoonlijke brief met unieke QR-code. Door deze QR-code te scannen, konden inwoners binnen twee stappen bezwaar maken via de beveiligde webapplicatie.

 

Door het gebruik van de nieuwe webapplicatie is het aantal no-cure-no-pay-bureaus bezwaren met 20% gedaald bij het GBTwente. Deze daling steekt positief af bij het landelijke beeld, het veelvuldige contact met de inwoners heeft zich hierbij uitbetaald.

 

xxllnc Bezwaren is gericht op transparantie en communicatie met de inwoner, het stroomlijnen van gegevens en het creëren van eenheid. Door deze eigenschappen te combineren werkt xxllnc Bezwaren eenvoudig, snel en secuur. Zowel medewerkers als inwoners worden betrokken bij de verschillende processen. Er zijn verschillende processen welke met xxllnc Bezwaren kunnen worden afgehandeld, namelijk:

 

  • Bezwaarafhandeling;
  • Permanente Marktanalyse (PMA);
  • Jaarlijkse 20% controle objecten;
  • Voormeldingen;
  • Inpandige opname (taxateur).

 

(1) 03 WOZ Journaal, juni 2021.