Thuiswerk tips, zo werk je gezond en productief thuis! 

Er is opgeroepen om waar het kan, thuis te werken. Dus zit een groot deel van werkend Nederland thuis. Maar hoe werk je thuis en hoe zorg je ervoor dat je productief blijft? Hieronder een verzameling van onze tips!

  1. Routine

Oftewel; hou vast aan je routine. Sta op dezelfde tijden op, doorloop je ochtendritueel alsof je naar je werk gaat, ontbijten en aan de slag. Lunch op de tijden die je normaal ook zou lunchen en stop met werken wanneer je op kantoor ook je computer zou afsluiten.

  1. Plannen

Omdat je niet naar een andere locatie gaat om te werken, loopt werk en privé door elkaar heen. Hierdoor heb je meer afleiding dan op je vaste kantooromgeving. Maak daarom in de ochtend een planning waarin staat wat je die dag moet doen en stick to it!

  1. Zorg voor een goede werkplek

Dit is een belangrijk punt. Creëer een plek in huis waar je geen afleiding hebt en wat puur is ingericht om te werken. Zo kan je deze ruimte ook ‘verlaten’ als je werkdag erop zit. Zorg er daarnaast voor dat je een goede werkhouding kunt aannemen. De rugleuning moet goede steun bieden en je armen moeten ontspannen op de armleuning of tafel kunnen rusten.

  1. Blijf contact houden met collega’s, vrienden en familie

Met alle digitale middelen die er zijn, kun je goed contact houden met anderen.  Je hoeft dus niet in een sociaal isolement te gaan op het moment dat je thuis gaat werken.

Tip: organiseer eens een leuke activiteit via Teams of Skype zoals bingo met je vrienden of de vrijdagmiddagborrel met je collega’s, zo blijf je elkaar toch zien.

  1. Zie het als experiment

Dit is een uitgelezen kans om precies te ondervinden wat voor jou het beste werkt. Ben jij het meest productief in de ochtend of juist in de avonduren? Misschien vind je het veel fijner om e-mails te schrijven dan vergaderingen bij te wonen en stop je liever een uur eerder dan dat je een uur verspild aan koffieapparaat gesprekken. Hou al deze bevindingen bij en pas ze toe wanneer je weer op kantoor gaat werken.

  1. Let op je gezondheid

Blijf fit, actief en gezond. Ga tijdens je pauze een blokje om of doe ’s avonds een kwartiertje cardio. Het is makkelijk om op de bank te ploffen, maar met een kwartiertje trainen per dag voel je je beter en sterker. Let ook vooral in deze tijd op je eten. Kom maar door met die super weerstand!

  1. Prioriteer

Doe je belangrijkste taken aan het begin van de dag. Afvinken die taken! Juist wanneer je thuis zit, is het makkelijk om zaken voor je uit te schuiven. Je hebt immers niemand om je heen die je controleert of waar je je verantwoordelijk voor voelt.

  1. Blokkenschema

Werk in blokken van 90 minuten en neem dan 10 minuten pauze. Zo hou je je concentratie op peil en heb je een afgebakend en duidelijk tijdschema waar je mee werkt. Ga vooral niet multitasken, dat verstoort je concentratie en je hebt dan weer langer nodig om in een project te duiken.

 

We hopen dat je met deze tips een goede thuiswerkplek kan maken. Heb je zelf ook goede tips? Deel ze met ons, dan nemen we ze op in dit artikel!