“Persoonlijk contact is een belangrijk onderdeel van een goede samenwerking tussen GR Cocensus en SMQ”

De samenwerking tussen GR Cocensus en SMQ kenmerkt zich door openheid en persoonlijk contact. René Claassen is Afdelingsmanager WOZ bij Cocensus. Cocensus voert de gemeentelijke belastingen uit voor 11 gemeenten waaronder de gemeente Haarlem, Haarlemmermeer, Beverwijk, Heerhugowaard, Den Helder en Alkmaar.

René is verantwoordelijk voor de uitvoeringswerkzaamheden in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Om dit goed en op tijd uit te voeren huurt hij regelmatig taxateurs of werkvoorbereiders van SMQ in. In dit interview vertelt hij over de samenwerking.

Waarom maakt Cocensus gebruik van een flexibele schil?

“We huren taxateurs of werkvoorbereiders in om bijvoorbeeld langdurige ziekte op te vangen. Daarnaast kunnen we extra mensen gebruiken voor projecten als de overgang naar waarderen op oppervlakte. We werken planmatig waardoor we veelal goed voorbereid zijn op de pieken die de WOZ-werkzaamheden met zich meebrengen. Desondanks heb je bijvoorbeeld de bezwaaraantallen niet in de hand en de verbeterde economische situatie kan zorgen voor een andere uitkomst dan vooraf is ingeschat. Op dat soort momenten is een flexibele schil ideaal.”

Kunt u iets vertellen hoe de samenwerking er in de praktijk uit ziet?

“Wij zetten een aanvraag bij meerdere partijen uit. Nadat ik met Cindy (Salesmanager) onze wensen heb besproken, krijg ik van Heleen (Fieldmanager) een aantal profielen toegestuurd.

Deze profielen bespreken we intern. Waar nodig wordt er vanuit de partijen nog bijgestuurd. Vervolgens gaan we in gesprek met de meest geschikte kandidaten. Aan onze kant en op het kantoor van SMQ regelen we beide de formele kant zodat de kandidaat snel kan starten.”

Hoe lang is de periode van aanvraag tot plaatsing?

“Het hangt van de functie af of deze makkelijk te vervullen is. Een traject duurt gemiddeld twee tot vier weken. Maar dat kan ook weleens langer duren zoals bij het project van m³ naar m², dit raakt alle gemeenten. Iedereen heeft behoefte aan extra medewerkers, dat veroorzaakt krapte. Het is daardoor lastiger om functies in te vullen en het traject duurt daardoor langer. Het gebeurt ook weleens dat geen enkele partij in de aanvraag kan voorzien.”

Hoe is de samenwerking tussen Cocensus en SMQ?

“We hebben een goede samenwerking en regelmatig contact ook via bijvoorbeeld WhatsApp. SMQ kon de afgelopen jaren in veel gevallen de juiste mensen voor ons vinden. Cindy en Heleen kennen ons bedrijf goed. Door hun regelmatige bezoeken weten zij welke sfeer er op de werkvloer is en wat ik van werknemers verlang. Dat persoonlijke contact is plezierig en is een belangrijk onderdeel van een goede samenwerking.”