Financiële regeling voor ZZP’ers en ondernemers

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers en ZZP’ers te ondersteunen tijdens de Coronacrisis. Lees hier wat je moet weten over beide maatregelen! 

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van deze maatregelen. De Tozo geldt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis, voor deze ondernemers heeft het kabinet een financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. De regeling bestaat uit twee delen, namelijk: 

  • Een tijdelijke inkomstenondersteuning – voor maximaal 3 maanden – die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum; 
  • Een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen. 

Om te weten of je in aanmerking komt voor deze maatregel kun je terecht bij je woongemeente, maar wanneer je nog enige inkomsten hebt vragen ze je om nog even te wachten. Als de verschillende aanvragen verspreid binnenkomen ontlast dit de gemeentes en worden de mensen met de hoogste nood als eerste geholpen. 

Je kunt voorlopig tot 1 juni 2020 aanspraak maken op deze maatregel, dus ook wanneer je pas in mei in de financiële problemen komt, kun je op dat moment een aanvraag indienen. 

Alle specifieke eisen, vragen en meer informatie over de Tozo kun je vinden bij het KVK-coronaloket: kvk.nl/coronaloket. Staat je vraag er niet tussen, bel dan naar het Kamer van Koophandel Adviesteam: 0800-2117 (openingstijden van 8.30 tot 17.00)

Naast de Tozo maatregel is ook de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) één van deze maatregel. 

Bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden, kunnen door NOW maximaal 90% vergoed krijgen van hun loonkosten vanaf 1 maart. Het gaat bij deze regeling om de mensen, daarom gelden er twee voorwaarden: 

  1. Werkgevers ontslaan in subsidieperiode geen personeel om bedrijfseconomische redenen; 
  2. Werkgevers betalen de lonen door. 

De regeling geldt nadrukkelijk ook voor flexwerkers. Het kabinet roept werkgevers op ook hun flexwerkers aan te houden en door te betalen. Voor 1 juni wordt besloten of en onder welke voorwaarden deze noodmaatregel verlengd wordt. 

Voor meer informatie over de NOW kunt u terecht op de site van de Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl).