Een dag uit de werkweek van Monique Kuijper

Monique Kuijper werkt als WOZ-taxateur bij SMQ. Vanuit detachering ondersteunt zij verschillende gemeenten bij onder andere de Permanente MarktAnalyse (PMA). In dit interview vertelt zij hoe haar dag eruitziet als ze de PMA uitvoert bij een opdrachtgever.

Maandag 9.00 uur

“Op dit moment werk ik voor de Gemeente Amsterdam aan de PMA. Hierin kijk ik of alle onderdelen van een woning correct staan zodat de waardebepaling op de juiste manier tot stand komt. Ik controleer tevens of alle gegevens aanwezig zijn, pas dan is het mogelijk om te ontleden in bijvoorbeeld de prijs per kubieke meter. Zaken als een dakkapel en een schuur hebben een vaste prijswaardering. Het is van belang dat er nauwkeurig wordt gewerkt; één fout en de hele waardering is niet meer correct. Dat kan weer leiden tot meer bezwaren. De PMA is daarom het belangrijkste in alle processen van de WOZ.”

Maandag 12.00 uur

“Bij veel gemeenten wordt er gewoon achter het bureau geluncht. Ik doe dit ook om tijd te besparen gezien ik bij de meeste opdrachten twee uur reistijd per dag heb.”

Maandag 12.30 uur

“In de middag ga ik verder met een de PMA van een woning. Dit gebeurt aan de hand van luchtfoto’s en verkoopadvertenties. Zo kan je precies zien hoe de woning eruitziet en wat er aan de woning is veranderd door de jaren heen. Zodra ik weet dat alle cijfers goed in het systeem staan ga ik kijken of het verkoopcijfer reëel is. Als er een executieverkoop heeft plaatsgevonden wordt het verkoopcijfer niet meegenomen in het model. Het systeem draait vervolgens de herwaardering en geeft de WOZ-waarde voor de betreffende woning.”

Maandag 16.30 uur

“Het einde van mijn werkdag nadert. Ik sluit de dag af met het beantwoorden van de laatste mails en praat bij mijn leidinggevende bij over de dag. Het was een dag met interessante objecten om te waarderen. Ik kom in mijn werk veel mooie en bijzondere panden tegen, dat maakt het elke dag weer leuk!”