De D van Duurzaamheid

Als liefhebber van snelle sportauto’s houd ik wel van een ritje in een dikke V6 of V8 met
ronkende benzinemotor en meer Pk’s dan op de Military. Totdat ik afgelopen weekend een
testrit mocht maken in een elektrische SUV: de Tesla X. Ongelooflijk, wat een tractie en
vermogen én ook nog eens het toppunt van duurzaamheid. Maar tóch mis ik dan die brullende
motor. De Tesla is namelijk zo stil als een muis.

 

Verschil

Ook op het gebied van onroerend goed taxaties mis ik iets als het gaat om duurzaamheid en dan vooral in mijn vakgebied: de WOZ. Ik mis namelijk de invloed van de duurzaamheid in de waardering. Nu hoor ik u vragen: welke invloed heeft duurzaamheid dan? En dat is precies wat ik bedoel. Dat is namelijk niet inzichtelijk. We hebben niet precies zichtbaar wat het verschil in waarde is tussen twee objecten, waarvan er één duurzamer is dan de ander, bijvoorbeeld omdat deze is voorzien van zonnepanelen. En dat zet mij aan het denken. Want we kunnen tegenwoordig niet meer om duurzaamheid heen. Dan moeten we die informatie toch ook registreren?

 

Registratie

Binnen SMQ ben ik al een tijdje bezig om de invloed van duurzaamheid op de WOZ-waarde zichtbaar te maken. En nu is die mogelijkheid er! Wij kunnen het aantal zonnepanelen per object, op adresniveau inzichtelijk maken. Ook het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) kunnen we koppelen aan een object. Deze informatie gebruiken we dan om de invloed van de duurzaamheid op de WOZ-waarde te analyseren. Met andere woorden: we optimaliseren alle beschikbare objectkenmerken, dus ook zonnepanelen en komen zo tot een correcte WOZ-waarde. Dit is niet alleen handig, het is ook de enige juiste manier, zo concludeert ook het Hof Arnhem- Leeuwarden onlangs in een uitspraak: De invloed van zonnepanelen moet tot uitdrukking komen in de WOZ-waarde.

 

De D van Duurzaamheid

Hoe gaan we die duurzaamheid dan registreren in de WOZ-administratie? Volgens mij kunnen we daar heel snel actie op ondernemen: we gebruiken daar het secundaire objectkenmerk D voor. In de praktijk staat dit voor Doelmatigheid, maar dit wordt weinig tot niet meer gebruikt. Laten we Doelmatigheid vervangen voor Duurzaamheid. Met een 20% controle kunnen we dit vlot verwerken en ook onze Interactieve Voormelding kan veel duurzaamheidsinformatie voor u boven water halen. Welke invloed duurzaamheid precies heeft op de WOZ-waarde en de OZB, daarover zijn de meningen nog verdeeld. Maar dat we er iets mee moeten, dat hoef ik u echt niet meer te vertellen. De tijd van de ronkende V8 motoren nadert zijn einde, net als het tijdperk van de traditionele taxaties. Tesla’s beschikken over een eigen netwerk, dat ze dagelijks voorziet van een nieuwe update. Zij beschikken dus altijd over de nieuwste informatie. Dat wilt u voor uw WOZ-administratie toch ook?

Stapt u samen met ons in voor een ritje naar de duurzaamheidstoekomst? Zonder ronkende motor, dat helaas wel, maar dat gemis compenseren we met een fijne Spotify-playlist voor onderweg.

Door: Paul Niehuis, Manager Vastgoed / Senior Taxateur