Alison van de gemeente Hilversum is meer dan tevreden met trainee Audrey: “Doe me er nog maar zo één!”

Een leergierige, hoogopgeleide young professional met kennis van zaken, die net is afgestudeerd en graag werkervaring op wil doen. Dat wil toch iedereen in zijn organisatie? We nemen u mee in het verhaal van Alison, teammanager Gegevenshuis van de gemeente Hilversum en Audrey, trainee bij Kune Campus. Audrey is enkele maanden geleden als trainee aan de slag gegaan bij team Gegevenshuis, onder leiding van Alison. Kleine spoiler-alert: het was een match made in heaven.

Alison vertelt: “Dit was de eerste keer dat ik iemand inhuurde via een traineeship. Een traineeship was in mijn ogen altijd een soort stage die je voor een bepaalde periode moest afnemen. De vraag was dan ook: wie krijg ik tegenover me? Past diegene wel binnen deze organisatie en, aangezien een trainee in principe nog weinig ervaring heeft, kan ik zo iemand meteen loslaten? Ik vind het belangrijk dat mensen meedenken en aangeven wat ze verbaast. Hoe kunnen we ons werk nog slimmer, beter, efficiënter en leuker maken?
Met Audrey hebben we het meteen ontzettend getroffen. Ze is leergierig, pakt dingen snel op, werkt hard maar is tegelijkertijd gezellig; ze ligt goed in de groep. Het was eigenlijk eerst de bedoeling dat ze hier drie maanden zou zitten, maar dat is inmiddels al wat langer. Ik ben erg blij met haar en heb ook tegen Heleen Woertman van Kune Campus gezegd: als het even kan, doe me nog maar zo’n Audrey.”

Werkervaring opdoen bij verschillende clusters


“Team Gegevenshuis brengt een aantal clusters bij elkaar, zoals BAG, WOZ en belastingheffing. Ik ben begonnen met het inboeken van WOZ-bezwaren,” vertelt Audrey. “Daarna ben ik overgegaan naar afval en riool en vervolgens hondenbelasting. In het begin was het best even wennen: het is mijn eerste baan sinds ik vorig jaar ben afgestudeerd. Je moet leren werken met de systemen en weten hoe alles gaat. Natuurlijk heb ik wel trainingen gehad, maar in de praktijk is het altijd toch net even iets anders. Nu doe ik de BAG, dat is ook heel leuk. Doordat ik binnen Gegevenshuis steeds van cluster ben veranderd leer ik heel veel, ook steeds moeilijkere dingen. Die steeds groter wordende uitdaging vind ik heel leuk. Het was de bedoeling dat ik drie maanden bij één organisatie zou zitten, maar dat is inmiddels dus al wat langer. Maar dat vind ik niet erg, omdat ik wissel binnen de clusters leer ik steeds iets nieuws.”

Alison beaamt dat: “Het doel van een traineeship is natuurlijk dat je er beiden wat aan hebt. Voor ons is het super dat we een extra medewerker in kunnen zetten, maar het is voor Audrey ook belangrijk dat ze veel leert. Het is belangrijk om daar de balans tussen te vinden; dan wordt het een win-winsituatie.”

Het voelt niet als een traineeship

“Ondanks dat Audrey als trainee via Kune Campus bij ons werkzaam is, voelt het niet zo.

De breed georiënteerde trainingen die de Kune Campus verzorgt, dragen daar zeker aan bij. Ik vind het erg belangrijk dat mensen zowel vakinhoudelijk opgeleid zijn, maar ook op persoonlijk vlak getraind worden en hun competenties kunnen ontwikkelen.
Het is natuurlijk per situatie verschillend of je een trainee in zou kunnen zetten, maar ik vind het mooi om te zien dat we in deze situatie goed uit de voeten kunnen met iemand met weinig ervaring. Prijstechnisch is een trainee natuurlijk ook interessant. En doordat Audrey nu volledig zelfstandig aan de slag kan en lekker meedraait, hoort ze eigenlijk gewoon een beetje bij het team. Ze mag zelfs mee met het teamuitje!”